Publieke Ondernemers

In de spotlight: Agnes van Gaalen

Publieke Ondernemers

Agnes van Gaalen is communicatie adviseur bij Gemeente Alphen aan den Rijn en publieke ondernemer van het eerste uur. Dat een flexibele invulling van haar werkweek voor haar vanzelfsprekend is, was voor ons dan ook geen verrassing. Nu heeft zij daar een mooie nieuwe stap in gezet, dus leek het ons leuk om haar eens te bevragen over haar inspirerende verhaal. Een interview met een overheidsprofessional die niet in één hokje past:

Agnes van Gaalen en Liesbeth Rusch zijn al jaren collega's en startten naast hun baan bij de gemeente Alphen aan den Rijn het bureau 'Loopbaan in Balans'

Agnes van Gaalen en Liesbeth Rusch zijn al jaren collega's en startten naast hun baan bij de gemeente Alphen aan den Rijn het bureau 'Loopbaan in Balans'

Wat ga je ondernemen?
“Samen met een collega van de gemeente Alphen aan den Rijn heb ik de stap gezet om een loopbaancoaching- en trainingsbureau te starten. Wij bieden loopbaantrajecten en trainingen op maat aan, die jou helpen als je op zoek bent naar meer plezier in je werk of als je op zoek bent naar werk dat bij jou als persoon past. Hierbij richten we ons niet alleen op medewerkers binnen de overheid, ook particulieren en bedrijven helpen wij graag.”

Welke stappen heb je hiertoe gezet en hoeveel tijd heb je hiervoor genomen?
“Ik was zelf zoekende en naar meer uitdaging in mijn werk als communicatieadviseur/teamleider. Ik heb toen de training Regisseur van je Eigen Loopbaan gevolgd bij Werken in het Westen. Tijdens deze training kwam ik er achter dat ik het leuk vind om mensen te helpen bij hun ontwikkeling in het werkzame leven, zowel het individu als groepen. Zeg maar het leuke aspect van leidinggeven!

Ik heb toen een stappenplan gemaakt en uitgevoerd in een tijdsbestek van 2 tot 3 jaar. Dit begon met een opleiding als trainer, gevolgd door het geven van de training Regisseur van je Eigen Loopbaan en diverse workshops. De volgende stap was een post-HBO opleiding tot loopbaancoach, waarvoor ik een scriptie heb geschreven, diverse kandidaten heb begeleid en testlicenties heb gehaald. Vervolgens kon ik in de pool van loopbaanadviseurs van Werken in het Westen meedraaien. Toen begon het te kriebelen en ben ik gestart met het opzetten van mijn eigen bureau. Samen met Liesbeth Rusch, die al lange tijd collega van mij is bij de gemeente. Inmiddels is ons bureau Loopbaan in Balans een feit en hebben we meteen al klanten!”

Je gaat mensen helpen bij de ontwikkeling van je loopbaan, maar heb je zelf nog ondersteuning gezocht bij je eigen loopbaanstappen?
“De ondersteuning die ik heb gehad bij de stappen die ik zojuist noemde, was gericht op het krijgen en pakken van kansen die mij door de werkgever zijn geboden. Het is vooral een kwestie geweest van ontdekken en onderzoeken wat ik leuk vind. Dat ik hierin zoveel ruimte heb gekregen, is de ondersteuning geweest die ik nodig had om het mogelijk te maken. Zoeken, ervaren, proberen en vinden dus.

Je combineert het met een functie als communicatie adviseur bij een gemeente. Waarom kies je voor de combinatie?
“De combinatie communicatie-trainer-loopbaancoach ervaar ik als uniek. De kandidaten hebben vaak ook praktische advies nodig over bijvoorbeeld netwerken, relatiebeheer, dialoog, teksten, presentatie. Aspecten die ik vanuit communicatie kan inbrengen.”

“Professionals wil ik adviseren om zelf de ruimte te pakken om te ontwikkelen en leren. Ik heb dit zelf gedaan en zie waar het mij gebracht heeft!"

Hoe staat je werkgever tegenover deze mooie stap? Alle ruimte of lastige vragen?
“Mijn werkgever is erg positief. Gemeente Alphen aan den Rijn stimuleert ondernemende werknemers omdat zij dit zelf ook zien als een toegevoegde waarde binnen de organisatie. Een organisatie waar flexibilisering, netwerken en denken in rollen in plaats van functies steeds belangrijker wordt.“

Wat wil je professionals en overheden meegeven om ondernemender te worden?
“Professionals wil ik adviseren om de ruimte te pakken om te ontwikkelen en leren. Ik heb dit zelf gedaan en zie waar het mij gebracht heeft! Toon durf om de ondernemer in je naar boven te halen. Iedereen heeft dit in zich. Overheden wil ik oproepen om deze ruimte ook te bieden aan ondernemende werknemers. Stop met denken in functies: veel mensen hebben namelijk meerdere talenten en kan je niet in een hokje stoppen!”

Wil je verder nog iets kwijt?
“Hahaha, ja hoor! Ik zou geen ondernemer zijn om gelijk van deze gelegenheid gebruik te maken. Willen jullie http://www.loopbaaninbalans.nl promoten in jullie netwerk? We willen ons graag presenteren!

Natuurlijk willen wij dit doen Agnes! Bij dezen :)