Publieke Ondernemers

In de spotlight: Sandra de Haan

Publieke Ondernemers

Meerwaarde voor je omgeving creëren kan op veel manieren, bewijst Sandra de Haan. Of het nu vanuit de overheid is of vanuit ondernemerschap. Na een carrière als docent geschiedenis maakte Sandra de overstap naar Gemeente Rotterdam, waar ze zich bezig hield met natuur- en milieueducatie, gezondheid en welzijn. Na vervolgens een professionaliseringsproject te leiden voor 1400 medewerkers, begon het ondernemerschap toch weer op te borrelen en besloot Sandra nieuwe keuzes te maken. Ze kweekt nu onder andere oesterzwammen op koffiedik! We spreken haar over de stappen die zij heeft gezet:

Wat ga je doen?
“Ik heb me op twee verschillende dingen gestort: De eerste is het begeleiden van groepen bij de start van een project, om ze in een paar dagen tijd van een idee naar een concreet plan te helpen. Ook tussentijdse reflectie op projecten begeleid ik graag. Daarnaast train ik mensen om hun boodschap over te brengen aan een groep.

Verder ben ik aan de slag gegaan voor RotterZwam. In het oude zwembad Tropicana in Rotterdam werkt het team van RotterZwam aan lokale voedselproductie. We kweken oesterzwammen op koffiedik! Door een radicaal andere manier van denken, maken we kleinschalige stadslandbouw op basis van open source mogelijk. Het is een voorbeeld van blauwe economie, gestoeld op het principe dat je overschotten opnieuw gebruikt voor andere doelen. In dit geval is koffiedik het overschot, daar is genoeg van in de hele wereld!”

Wat heb je daarvoor ondernomen?
“Ik had al wat ervaring als ondernemer. Al in 2010 heb ik mijn hobby om van oude materialen nieuwe kinderkleertjes te maken, uitgebreid naar een onderneming. De kleertjes verkocht ik via een webwinkel en via diverse verkooppunten in Rotterdam.  Eind 2014 begon ik bij gemeente Rotterdam weer op mijn stoel te wiebelen: Ik wilde weer dichter bij het vuur zitten, dichter bij de doelen van een organisatie. Ik besloot dat ik dit weer vanuit eigen onderneming wilde doen, om alle beslissingen snel te kunnen nemen en mijn eigen ideeën meteen uit te kunnen voeren.

Ik vind het supergaaf om de wereld van ondernemerschap in het publieke domein te ontdekken. Ik heb mezelf twee jaar gegund om het te verkennen, om te onderzoeken wat ik kan en wil en wat mij voldoening oplevert. Dit betekent dat ik vanaf juni 2015 een dag minder voor de gemeente ben gaan werken. Inmiddels werk ik nog anderhalve dag bij de gemeente. Ik ben bezig met het overdragen van mijn project en per 1 maart 2016 ben ik volledig zelfstandig.”

"Als ik ze dan meenam naar het zeedierenbassin ging er een wereld voor ze open. Dan heb je echt het gevoel dat je iets bijdraagt aan je omgeving."

Heb je nu meer impact op je omgeving dan bij de gemeente Rotterdam?
“Nee, het is alleen anders. Toen ik voor gemeente Rotterdam mij bezig hield met natuur- en milieueducatie, had ik vaak kinderen over de vloer die nog nooit de zee hadden gezien. Als ik ze dan meenam naar het zeedierenbassin ging er een wereld voor ze open. Dan heb je echt het gevoel dat je iets bijdraagt aan je omgeving. Ook het professionaliseringsproject voor 1400 medewerkers heeft impact. Ik realiseer mij dat mede door mijn inzet, Rotterdammers aan het zorgloket, professioneler geholpen kunnen worden. Ik ben dan misschien een klein radertje in het geheel, maar heb zeker het gevoel dat ik iets bijdraag.“


Wat maakt dan het verschil tussen ambtenaar en ondernemer zijn?
“Ik wil graag de goede dingen doen en die dingen goed doen. Bij een grote gemeente is je werk, soms ongemerkt, niet altijd een-op-een verbonden met de doelen van die gemeente. De manier waarop keuzes gemaakt worden en prioriteiten gesteld, waren voor mij niet altijd meer helder.

 Ik wil graag ervaren dat doel en opbrengst nauw met elkaar verbonden zijn en als ondernemer ben je daar heel direct zelf voor verantwoordelijk. RotterZwam is een beginnend bedrijf. Elk ding dat je doet, bekijk je daardoor veel meer bedrijfsmatig. Wat levert het op en wat kost het ons? De investeringen van vandaag, daar wil je in de toekomst winst voor terug zien. Het is daardoor veel minder ad hoc, maar je bent bezig met de lange termijn.

Ondernemerschap betekent voor mij vooral dat ik op ondernemende wijze wil werken. Niet zozeer de inschrijving bij de kamer van Koophandel. Ik heb bij RotterZwam ook het voorstel gekregen om in loondienst te treden, maar heb uiteindelijk gekozen om het als ZZP-er te doen. Hier voel ik me toch het prettigst bij.”

Wat heb je ervoor teruggekregen?
“Het belangrijkste is denk ik, dat ik weer het gevoel heb heel direct de goede dingen te doen. Of dit bij de overheid is of in het bedrijfsleven maakt mij niet eens zoveel uit. Ik ben bij RotterZwam aan de slag gegaan omdat ik de circulaire economie wil toepassen en verspreiden. Uit de hele wereld komen mensen bij ons voor leerwerkplekken, zodat ze het vervolgens thuis ook kunnen doen. Hiermee help ik de wereld te verduurzamen.”