Publieke Ondernemers

In de spotlight: Patrick Koek

Publieke Ondernemers

Patrick Koek is bij de bestuursdienst van Gemeente Rotterdam werkzaam als ‘Demandmanager Basisgegevens’. Zijn functie laat zich het beste vertalen naar het regisseren van de opbouw van (wettelijke) basisregistraties en het overzien van alle financiële, juridische en organisatorische aspecten hiervan. Zijn zoektocht naar meer flexibiliteit en ondernemerschap in zijn werk bracht Patrick onder andere bij het Publieke Ondernemers netwerk. We spreken Patrick over zijn motivatie om een deel van zijn werkweek flexibel in te vullen:

Wat ga je doen?
Ik ben al geruime tijd werkzaam voor Gemeente Rotterdam en heb in die tijd heel veel kennis opgebouwd op mijn vakgebied, de basisregistraties. Ik verkeer in de luxepositie, dat Gemeente Rotterdam groot genoeg is om mij specifiek voor deze rol in dienst te hebben. Hierdoor heb ik mij sterk kunnen verdiepen in mijn vakgebied en veel expertise opgebouwd. Graag zet ik mijn kennis nu ook in voor gemeenten die deze luxe wellicht niet kennen.

Hoe maak je hier tijd voor vrij?
Ik liep al langer met het idee om meer met mijn ondernemende eigenschappen te doen. Het zit wel een beetje in mijn bloed denk ik. De kans deed zich voor toen Gemeente Rotterdam een regeling introduceerde waarmee je met behoud van de helft van het salaris, minder uren kon gaan werken. Hier maak ik nu gebruik van en heb zodoende tijd ‘gekocht’ om mijn eigen weg te zoeken. Voor Gemeente Rotterdam een manier om de nodige krimp in de organisatie te veroorzaken, voor mij precies de stimulans die ik nodig had om mijn ondernemende eigenschappen te ontplooien. Ik heb mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en afficheer mijzelf nu als Zelfstandig Publiek Professional, omdat ik de publieke zaak een warm hart toe draag.

Waarom wil je op deze manier werken?
Het was bij mij al wat langer aan het kriebelen om flexibeler te werken. Ik ben ruim 25 jaar ambtenaar en op enig moment raak je dan op het punt van verzadiging in het ‘ambtelijk’ werken. Ik voelde steeds meer de motivatie opkomen om ondernemender te zijn. Op die manier kan ik namelijk meer betekenen voor de overheid dan alleen voor Rotterdam. Tegelijkertijd vind ik het nogal een stap om meteen in het diepe te springen en fulltime als zelfstandige aan de slag te gaan. Daarom is deze combinatie voor mij ideaal.

Stap af van de regels, ga op basis van vertrouwen te werk en stimuleer. Wat je ervoor terug krijgt is dat de medewerker het ondernemende gedrag ook in jouw organisatie gaat vertonen.

Heb je een tip voor professionals die ook flexibel en ondernemend willen werken?
Ja, als je het een te grote stap vindt om helemaal voor jezelf te beginnen, kies dan voor een hybride vorm. Zoek naar een constructie die bij je past en laat je goed informeren. Zeker als je naast je baan een bedrijfje begint. Onderschat de administratieve rompslomp niet. Ik ben er achter gekomen dat we dat als overheid ook nog wel een stukje eenvoudiger kunnen maken.

En hoe kunnen overheidsorganisaties flexibiliteit en ondernemerschap nog beter faciliteren?
Het belangrijkste vind ik dat je medewerkers het vertrouwen gunt om de combinatie op te zoeken. Men is soms best nog huiverig of het niet ten koste gaat van het werk dat je in loondienst doet. Dat je je prioriteiten uit het oog verliest. En of je je integriteit wel kunt waarborgen. Stap af van de regels, ga op basis van vertrouwen te werk en stimuleer. Wat je ervoor terug krijgt is dat de medewerker het ondernemende gedrag ook in jouw organisatie gaat vertonen.

Wat verwacht je bij Publieke Ondernemers te vinden?
Ik ben erg blij met het opgerichte netwerk. Ik heb het gevoel gelijkgestemden tegen te komen, die allemaal de combinatie zoeken in van vast werk en zelf ondernemender zijn. Wellicht verkeert het netwerk nu nog in een pioniersfase, maar wat mij betreft gaan we het straks bijvoorbeeld ook bij het ministerie van Binnenlandse Zaken promoten. Het sluit enorm aan bij onder andere schoolverlaters die niet in een keurslijf terecht willen komen. Een toekomst gerichte manier van werken!

Patrick biedt zijn kennis en expertise over basisregistraties aan onder de naam ‘Patrick Koek Advies’. Meer weten? Kijk op www.patrickkoek.nl